Golden Delicious alma Az USA-ban találták, feltevések szerint a ‘Grines Golden’-nel megporzódott Golden Reinette magvából keletkezett. 1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A Golden Delicious alma méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került. Érési idő A Golden delicious alma hazánkban szeptember végén – október elején szedhető. Gyümölcse tetszetős. Mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g), héja vékony,az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga. Gyümölcshúsa sárgás,édes, enyhén savas, kissé illatos. Felhasználása Gyümölcse kiváló élvezeti értékkel rendelkezik, friss fogyasztásra igen kedvelt. Emellett sütésre, aszalásra és egyéb sokoldalú élelmiszeripari felhasználásra alkalmas. Tárolhatóság A Golden alma elég jól tárolható. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Pincében, garázsban vagy akár teraszon is tökéletesen eltartható, ha fagypont alá menne a hőmérséklet egy pléddel letakarva is átvészeli a minuszokat. Fontos, hogy ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. A legideálisabb hőmérséklet az alma tárolására a 0-3 fok. Időnként célszerű átnézni az almákat, hogy amin nem vettünk észre sérülést, hibát az idővel elkezd rothadni és ha nem vesszük ki a többi alma közül sajnos át is terjedhet az egészséges almára.
Bio idared almánk fajtára jellemzően, Jól télálló, hazánk egyik kedvenc alma fajtája, hiszen egész ősztől tavaszig fogyasztható. Eleinte kicsit savanykásabb még, de az idővel édes-savanyú ízű lesz. Az Idared egy amerikai almafajta, világszerte közkedvelt, de csökkenő jelentőségű. Magyarországon széles körben elterjedt. Rendkívül jól tárolható, ezért fő funkciója a kései friss fogyasztási piac ellátása volt. Gyümölcsének minősége erősen függ a termőhelyi és környezeti tényezőktől. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas. Érési idő A Idared alma hazánkban szeptember végétől szedhető. Tárolhatóság A Idared alma kiválóan tárolható fajta. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Pincében, garázsban vagy akár teraszon is tökéletesen eltartható, ha fagypont alá menne a hőmérséklet egy pléddel letakarva is átvészeli a minuszokat. Fontos, hogy ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. A legideálisabb hőmérséklet az alma tárolására a 0-3 fok. Időnként célszerű átnézni az almákat, hogy amin nem vettünk észre sérülést, hibát az idővel elkezd rothadni és ha nem vesszük ki a többi alma közül sajnos át is terjedhet az egészséges almára.
A Red Chief alma 1967-ben jött létre az Amerikai Egyesült Államokban. A sötétbordó gyümölcsök kedvező tárolási tulajdonságokkal bírnak, alakjuk megnyúlt, színük kissé csíkozott, mélypiros. Termése igen nagy méretű, héja sötétvörös, fényes, íze rendkívül aromás. Érési idő A Red Chief alma hazánkban szeptember végétől szedhető. Tárolhatóság A Red Chief alma jól tárolható fajta. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Pincében, garázsban vagy akár teraszon is tökéletesen eltartható, ha fagypont alá menne a hőmérséklet egy pléddel letakarva is átvészeli a minuszokat. Fontos, hogy ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. A legideálisabb hőmérséklet az alma tárolására a 0-3 fok. Időnként célszerű átnézni az almákat, hogy amin nem vettünk észre sérülést, hibát az idővel elkezd rothadni és ha nem vesszük ki a többi alma közül sajnos át is terjedhet az egészséges almára.
Red Jonaprince Hollandiából származó Jonagold-változat. Magát az alapfajtát 1943ban, az USA ban hozták létre. A ’Red Jonaprince’ a Jonathan és a Golden fajták kiváló keresztezéséből származó almafajta. Különleges, mert magában hordozza a két szülője legjobb tulajdonságait. élénkvörös fedőszíne az egész gyümölcsöt beborítja, ezért nagyon szép küllemű fajta, rendkívül sokan választják napról napra Európa szerte. Gyümölcse nagy (220-280 g), dekoratív, héja karakteresen piros, korán színeződő. Húsa kemény, roppanó, íze kiváló. Érési idő A Red Jonaprince alma hazánkban szeptember közepétől szedhető. Tárolhatóság A Red Jonaprince alma jól tárolható fajta. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Pincében, garázsban vagy akár teraszon is tökéletesen eltartható, ha fagypont alá menne a hőmérséklet egy pléddel letakarva is átvészeli a minuszokat. Fontos, hogy ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. A legideálisabb hőmérséklet az alma tárolására a 0-3 fok. Időnként célszerű átnézni az almákat, hogy amin nem vettünk észre sérülést, hibát az idővel elkezd rothadni és ha nem vesszük ki a többi alma közül sajnos át is terjedhet az egészséges almára.
I.o alma . A Biodinamikus gazdálkodás a legrégebbi ökológiai szemléletű gazdálkodási forma egyben a legfenntarthatóbb művelést is biztosítja minden éghajlaton. A biodinamikus gazdálkodási módszerről tudományosan kimutatták, hogy a legalkalmasabb a talaj termékenységének megőrzésére. Ez az alapja a magas értékű élelmiszer-előállítás lehetőségének. A megbízható Demeter védjeggyel a fogyasztók a legkövetkezetesebb ökológiai termelést a kapják. A biodinamikus gazda a gazdaságra mint önálló organizmusra tekint és azt az adott hely sajátos szükségletei szerint alakítja. A talaj-típusok, a talajélet, a növényi- és állati világ mind közvetlen módon kapcsolódik egymáshoz. Az ember a kozmikus- és földi kölcsönhatások mellett alakítja ezeket tevékenységével. Termelő: Kávássy László - Jánkmajtis MIT AD NEKED, HA BIODINAMIKUS ALMÁT ESZEL? Nem csak a különleges ízét, napérlelte aromájának varázsát érezheted, hanem felveszed vele a kozmikus energiát is, az élet körforgását. A táplálék növényeink az Univerzum összesűrűsödött energiája. Az alma több mint fizika fizikai anyag,- bibliai gyümölcs is. Nem csak növényi kollagén- pektint, antihisztamin hatású kvercetint, nyugtató káliumot, számtalan nyomelemet, vitamint hordoz hanem élő egység is. Benne él az almafa növekedési ereje az évszakok ritmusa. Az embert csak élő energia tudja egészségessé tenni, fizikailag, lelkileg, szellemileg. Az elektródával, árammal, érlelő gázzal, erőltetve "érlelt" zöldségek, gyümölcsök, hideg, lélektelen, betegítő áramlatot visznek a szervezetedbe. Betegség folyamatot, nem tud meggyógyítani a természet élő energiáját nélkülöző, vegyszeres "élelmiszer". Élő embert csak élő energia tud egészségben tartani és érzékennyé tenni a szellemire. A vegyszerek, tartósítószerek nélkül fejlődő alma, élő természeti folyamatokat hordoz. A biodinamikus gazda a növények, állatok, rovarok életritmusával, kozmosz láthatatlan erejével összhangban dolgozik és gazdaságát mint a természet egy részét, élő energiák egységét gondozza. A holdnaptár, vetési naptár, vetésforgó, ami szerint a biodinamikus kertek "élnek" a Kozmosz a Föld, csillagállások lényének követése összhangban a napszakok, évszakok hatásával. Mit ad neked, ha biodinamikus gazdaságban termelt almát eszel? A hajnali harmatban a nyári esőben élő Nap, Hold és bolygók áramlását, a lepkeszárnyak lehelet érintését, a méhek teremtő rezgését, madarak énekében élő életerőt. Amikor ilyen almát eszel nem csak fizikai anyagot eszel, hiszen az kiürül a testből, otthagyja, átadja lelkednek, szellemednek a Kozmosz erejét. www.kovacseleonora.hu
I.o alma . A Biodinamikus gazdálkodás a legrégebbi ökológiai szemléletű gazdálkodási forma egyben a legfenntarthatóbb művelést is biztosítja minden éghajlaton. A biodinamikus gazdálkodási módszerről tudományosan kimutatták, hogy a legalkalmasabb a talaj termékenységének megőrzésére. Ez az alapja a magas értékű élelmiszer-előállítás lehetőségének. A megbízható Demeter védjeggyel a fogyasztók a legkövetkezetesebb ökológiai termelést a kapják. A biodinamikus gazda a gazdaságra mint önálló organizmusra tekint és azt az adott hely sajátos szükségletei szerint alakítja. A talaj-típusok, a talajélet, a növényi- és állati világ mind közvetlen módon kapcsolódik egymáshoz. Az ember a kozmikus- és földi kölcsönhatások mellett alakítja ezeket tevékenységével. Termelő: Kávássy László - Jánkmajtis MIT AD NEKED, HA BIODINAMIKUS ALMÁT ESZEL? Nem csak a különleges ízét, napérlelte aromájának varázsát érezheted, hanem felveszed vele a kozmikus energiát is, az élet körforgását. A táplálék növényeink az Univerzum összesűrűsödött energiája. Az alma több mint fizika fizikai anyag,- bibliai gyümölcs is. Nem csak növényi kollagén- pektint, antihisztamin hatású kvercetint, nyugtató káliumot, számtalan nyomelemet, vitamint hordoz hanem élő egység is. Benne él az almafa növekedési ereje az évszakok ritmusa. Az embert csak élő energia tudja egészségessé tenni, fizikailag, lelkileg, szellemileg. Az elektródával, árammal, érlelő gázzal, erőltetve "érlelt" zöldségek, gyümölcsök, hideg, lélektelen, betegítő áramlatot visznek a szervezetedbe. Betegség folyamatot, nem tud meggyógyítani a természet élő energiáját nélkülöző, vegyszeres "élelmiszer". Élő embert csak élő energia tud egészségben tartani és érzékennyé tenni a szellemire. A vegyszerek, tartósítószerek nélkül fejlődő alma, élő természeti folyamatokat hordoz. A biodinamikus gazda a növények, állatok, rovarok életritmusával, kozmosz láthatatlan erejével összhangban dolgozik és gazdaságát mint a természet egy részét, élő energiák egységét gondozza. A holdnaptár, vetési naptár, vetésforgó, ami szerint a biodinamikus kertek "élnek" a Kozmosz a Föld, csillagállások lényének követése összhangban a napszakok, évszakok hatásával. Mit ad neked, ha biodinamikus gazdaságban termelt almát eszel? A hajnali harmatban a nyári esőben élő Nap, Hold és bolygók áramlását, a lepkeszárnyak lehelet érintését, a méhek teremtő rezgését, madarak énekében élő életerőt. Amikor ilyen almát eszel nem csak fizikai anyagot eszel, hiszen az kiürül a testből, otthagyja, átadja lelkednek, szellemednek a Kozmosz erejét. www.kovacseleonora.hu