Bodzaviágot a saját kertemben szedem, napon szárítom a virágtányérkat, majd kézzel morzsolom. Egyik kedvenc teám az íze miatt, és a házipatikánk főszereplője. Népgyógyászatban váladékoldó, izzasztó hatása miatt használják, megfázásos tünetek esetén kiváló kiegészítője a kezelésnek. Bátran ízesíthetjük. Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi mennyiségű teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig lefedve hagyd állni, szűrd le és langyosan fogyaszd el!
A csalán csak úgy terem a kertemben :-) A konyhakerti növények közt bárhol előfordul egy tő, én meghagyom és tavasztól virágzásig folyamatosan szedem friss leveleit. Népgyógyászatban vizelethajtó hatása miatt alkalmazzák. Ezen kívül rendkívül sok ásványi anyag és vitamin is található benne. Semleges íze miatt jól keverhető más teákkal, egy tisztító kúra kihagyhatatlan része. Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi mennyiségű teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig lefedve hagyd állni, szűrd le és langyosan fogyaszd el!
A vérnyomás és a vércukorszint szabályozására, a csontritkulás megelőzésére, valamint az emésztési gondok enyhítésére is jó megoldás lehet a fügefalevél-tea Az elkészítése: egy liter forrásban levő vízhez tegyél két evőkanál szárított fügefalevelet, majd forrald 15 percig. Leszűrés után már fogyasztható is. Napi 1 bögrével ajánlott inni belőle.
A termék a gyümölcslé kipréselése után megmaradt héjból és magból készül, kíméletes szárítással. Gyümölcsteaként vitalizáló hatású, önmagában vagy méz hozzáadásával is fogyasztható. Vagy müzlibe, joghurtba, kásába keverhető 1-2 kiskanállal. Fogyasztását 2- 3 dl teaként napi rendszerességgel javasoljuk. 3-4 teáskanál szárítmányt forrás előtti vízzel leöntünk és kb 7-8 percig áztatjuk, vagy hidegen áztatjuk 5-6 órán keresztül.
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Alma, cukor, víz, citromsav, őrölt fahéj Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe, jól keved meg és azonnal fogyasztható (de akkor a legfinomabb, ha pár percig hagyod, hogy a gyümölcsök kiadják az ízüket:)