Bodzaviágot a saját kertemben szedem, napon szárítom a virágtányérkat, majd kézzel morzsolom. Egyik kedvenc teám az íze miatt, és a házipatikánk főszereplője. Népgyógyászatban váladékoldó, izzasztó hatása miatt használják, megfázásos tünetek esetén kiváló kiegészítője a kezelésnek. Bátran ízesíthetjük. Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi mennyiségű teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig lefedve hagyd állni, szűrd le és langyosan fogyaszd el!
Népgyógyászatban illóolajtartalma miatt enyhe nyugtató, elalvást segítő hatása miatt használják. Ezen kívül rendkívül erős vírusölő hatású is, ezért járványos időszakokban megelőzésként is fogyaszthajuk teáját. Citromfű tea hosszantartó kúrákban is alkalmazható, szelíd hatása miatt gyermekek és kismamák is ihathatják. Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi mennyiségű teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig lefedve hagyd állni, szűrd le és langyosan fogyaszd el!
A csalán csak úgy terem a kertemben :-) A konyhakerti növények közt bárhol előfordul egy tő, én meghagyom és tavasztól virágzásig folyamatosan szedem friss leveleit. Népgyógyászatban vizelethajtó hatása miatt alkalmazzák. Ezen kívül rendkívül sok ásványi anyag és vitamin is található benne. Semleges íze miatt jól keverhető más teákkal, egy tisztító kúra kihagyhatatlan része. Elkészítési javaslat: 1 teáskanálnyi mennyiségű teafüvet forrázz le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig lefedve hagyd állni, szűrd le és langyosan fogyaszd el!
Népgyógyászatban puffadás csökkentésére használják teáját babáknál is, valamint az emésztés fokozására. Szoptatós anyukák tejelválasztás serkentésére alkalmazzák.(Én egy pigmentfolt halványító arcmaszkba is belekeverem az édekömény örleményét.) Édeskömény a gyógynövényes kertem királynője. Még várandósságom előtt vetettem el a tápioszelei génbankból igényelt magokat és nagyon szeret nálunk ez a növény is, mert majd 2,5 méteresre megnőttek.
A vérnyomás és a vércukorszint szabályozására, a csontritkulás megelőzésére, valamint az emésztési gondok enyhítésére is jó megoldás lehet a fügefalevél-tea Az elkészítése: egy liter forrásban levő vízhez tegyél két evőkanál szárított fügefalevelet, majd forrald 15 percig. Leszűrés után már fogyasztható is. Napi 1 bögrével ajánlott inni belőle.
A termék a gyümölcslé kipréselése után megmaradt héjból és magból készül, kíméletes szárítással. Gyümölcsteaként vitalizáló hatású, önmagában vagy méz hozzáadásával is fogyasztható. Vagy müzlibe, joghurtba, kásába keverhető 1-2 kiskanállal. Fogyasztását 2- 3 dl teaként napi rendszerességgel javasoljuk. 3-4 teáskanál szárítmányt forrás előtti vízzel leöntünk és kb 7-8 percig áztatjuk, vagy hidegen áztatjuk 5-6 órán keresztül.
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Alma, szilva, málna, meggy, eper, fekete berkenye, szeder, cukor, víz, citromsav Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe, jól keved meg és azonnal fogyasztható (de akkor a legfinomabb, ha pár percig hagyod, hogy a gyümölcsök kiadják az ízüket:)
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Alma, szilva, málna, meggy, eper, fekete berkenye, szeder, cukor, víz, citromsav, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe és azonnal fogyasztható.
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Alma, szilva, málna, meggy, eper, fekete berkenye, szeder, füge víz, cukor, vaníliás cukor, citromsav, őrölt gyömbér Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe, jól keverd meg és azonnal fogyasztható.
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Alma, szilva, málna, meggy, eper, fekete berkenye, szeder, füge méz, citromsav Édesítésre kizárólag mézet hasnáltam! Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe, jól keverd meg és azonnal fogyasztható (de akkor a legfinomabb,ha vársz pár percet,hogy a gyümölcsök kiadják ízüket :)
Gyümölcsök a kertemből, sütőben összesütve, beízesítve, egy bögre meleg, vagy hideg valódi gyümölcstea elkészítéséhez. Összetevők: Füge, alma, szilva, málna, meggy, eper, víz, nyírfa cukor, citromsav Ez a változat kevésbé édes, a nyírfacukor tulajdonsága miatt és hogy a diétázók, cukorbetegek is beilleszthessék étrendjükbe. Természetesen a gyümölcsök cukortartalmával számolni kell. A nyírfacukor, arra érzékenyeknél felgyorsítja az emésztést ! Elkészítési javaslat: 1 üvegnyi (40 ml) mennyiségű sült gyümölcsöt önts le 2,5 dl hideg, vagy meleg vízzel egy bögrébe, jól keverd meg és azonnal fogyasztható (de akkor a legfinomabb,ha pár percet vársz,hogy a gyümölcsök kiadják ízüket :)