Biodinamikus mikro borászat és szőlőskert Szekszárdon
Szőlőskertünk...
Mikrogazdaságként, összesen kb 1,3 ha borszőlő termő területen gazdálkodunk. Szerintünk Szekszárd legszebb helyein! Családunkkal és minimális külső segítséggel műveljük szőlőinket, a természettel összhangban.
A metszés és zöldmunka Simonit&Sirch módszerrel történik, különböző talajtakarási megoldásokkal, növénytársításokkal is kísérletezünk.
Organikus gazdálkodást folytatunk a telepítéstől kezdve Hosszúvölgyben. A Kerékhegyi ültetvények és a Cserhát tetőn lévő ültetvényeken 2023-tól hivatalosan is megkezdtük az átállási időszakot a bio minősítés és biodinamikus, Demeter minősítés elérése érdekében.
Fontos számunkra, hogy ismerjük a tőkéket, személyes kapcsolatunk legyen a területekkel és ami a legfontosabb szeretünk a szőlőben, szőlővel dolgozni.
Fajtáink: kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, baco noir, kadarka
Borászat...
A borkészítés során célunk az, hogy a bor a lehető legnagyobb mértékben mutassa meg az adott fajta, környezete és az évjárat jellemzőit. Ennek érdekében csak a legszükségesebb, minimális mértékben avatkozunk be. Vörösboraink spontán erjesztéssel készülnek, a rozékhoz használunk fajélesztőt. A borok érlelése finomseprőn történik, kén hozzáadása nélkül, egészen addig amíg stabillá nem válnak.
A munka során mindig odafigyelünk a “pince higiéniára” és a tiszta körülményekre, annak érdekében, hogy a bor hibátlan legyen.
Hiszünk benne, hogy a szüret hangulatát visszatükrözik boraink, ezért a szüreti időszakban igyekszünk barátokkal, családdal, vidámsággal, szeretetteljes hangulatot teremteni a szőlőben és pincében.
Természettel összhangban...
- Szőlőültetvényeinken ökológiai, regeneratív gazdálkodást folytatunk. (bio minősítés már megvan, biodinamikus folyamatban)
- Működésünk minden területén maximálisan törekszünk a környezetileg, társadalmilag, gazdaságilag fenntartható megoldások alkalmazására.
- Boraink minimális beavatkozással, természetes eljárásokkal, adalékok nélkül készülnek.
- Palackozáshoz újrahasznosított palackokat használunk, boraink palackjait visszagyűjtjük, újratöltjük.
Kövess minket a Facebookon és Instagramon is, hogy többet tudhass meg rólunk, a szőlészeti munkáinkról, a borkészítésről és a fenntarthatóságról!
www.facebook.com/diofasikovacspince
https://www.instagram.com/diofasikovacspince
Kapcsolat: Dr Diófási-Kovács Orsolya, +36303439385