Dunaújvárosi Kosár Közösség

Belépés / Regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
Kezdőlap Regisztráció

Regisztráció

+36

Számlázási adatok, számla kérés esetén

Nyilatkozat

Nyilatkozat (vásárlói)

Dunaújvárosi Kosár bevásárló közösség egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, sőt újraélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket fogadunk sorainkba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek fogyasztani. Hisszük, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését és a valódi munkahelyek létrejöttét. Minden helyben maradó forint a helyi gazdaság megerősödését, fejlődését segíti.

Elkötelezettek vagyunk továbbá a környezettudatos módon előállított és egészséges élelmiszerek mellett, ezért a DunaKosár működése során az ilyen termékeket részesítjük előnyben.

Közösséget szervezünk, ez adja kezdeményezésünk lelkét. Kosár közösségünk tagjai a vásárlók, a termelők és a rendszer működését biztosító lelkes önkéntesek.

 • Olyan termelőket várunk, akik vállalják, hogy nyitott gazdálkodást folytatnak, azaz érdeklődés esetén fogadják közösségünk tagjait és bemutatják termelési folyamataikat.
 • Olyan vevőket várunk, akik tudatosan vásárolnak és felelősséget éreznek a helyi gazdaság iránt.
 • Olyan önkéntes segítőket várunk, akik felismerik, hogy ennek a szép ideának a megvalósulásához tettek kellenek, melyet munkájukkal önzetlenül segítenek.

A közösség működését egy webfelület segíti, ahol a DunaKosár termelőinek termékei közül vásárolhatnak a vevők. Az előrendeléseket minden héten kedden 24:00 óráig kell megejteni. A rendszer a rendeléseket eljuttatja a termelőkhöz, akik a csütörtöki átadási napra elhozzák a rendelt termékeket. Önkénteseink csütörtökön vevőnként névre szóló ládikát állítanak össze a rendelések alapján, melyet a vevők délután átvehetnek.

A Nyíregyházi Kosár Közösség 2013 májusa óta sikeresen működik, példát adva számos más település hasonló kezdeményezése számára. Az eltelt évek alatt az alaptevékenységüket számos olyan továbbgondolás kísérte, melyből különböző tevékenységek születtek, mint a

 • közösségi finanszírozás ( pl Arany Tojás Társasaág )
 • adományozási rendszer kialakítása ( Helyi 1 % ) 
 • hulladékszegény vásárlás fejlesztése
 • tudatos fogyasztást segítő rendszer, a Termék Minősítő Rendszer kidolgozása ( TMR )

Ezek alapján indítottuk el Dunaújvárosban is a munkát, így alakult meg a DunaKosár.

Ezek a tevékenységek a gyakorlati életben segítik a szociális  viszonyaink átalakulását és a fogyasztói szemléletformálást, egy fenntarthatóbb jövő felé.

Kérjük regisztrációját abban az esetben érvényesítse, ha ezekkel a gondolatokkal tud azonosulni, és az általunk kialakított vásárlási módhoz alkalmazkodni, melyek a következők:

 • Törekszem a helyi termékek vásárlására, támogatva a helyi gazdaság megerősödését, ezáltal új munkahelyek létrejöttét és a helyi megélhetést. A pénz helyben megvalósuló körforgása mindannyiunk közös érdeke.
 • Elfogadom, hogy a helyi termékek választéka szezonális, az árakban pedig – a DunaKosár szándéka szerint - a tisztességes haszon jelenik meg. Vásárlási szokásaimat igyekszem a DunaKosár által meghatározott keretekhez igazítani (webes rendelés, átvételi nap).
 • Az általam megrendelt termékeket a KosárNapon, csütörtök délután 17.00-18.30 között átveszem és annak akadály nélküli átvételét időben megoldom.
 • A DunaKosár rendszer által működtetett hulladékszegény csomagolást támogatom, aktív részvételemmel a szütyők és egyéb többutas csomagolóanyagok körforgását segítem.
 • Amennyiben tudok élni a DunaKosár által nyújtott limitált kiszállítási lehetőséggel, a folyamatot a megadott címen való tartózkodásommal segítem.
 • Amennyiben a regisztrációs adataim változnak, ezen a felületen is javítom azokat, hogy az aktuális hírekről, és helyzetekről értesítést kaphassak.
 • A DunaKosár közösségében való részvételemmel egy szociális kísérletet hajtunk végre. Annak igazolására, hogy tudunk, sőt  akarunk a saját érdeken túl gondolkodva cselekedni közös jövőnk érdekében, melynek fő hívószavai a bizalom és az egymás segítése.

Jövőképünk szerint néhány éven belül Dunaújváros és környéke lakosai jelentős részben helyi termékeket fogyasztanak majd, ami élénkebb helyi gazdaságot, könnyebb megélhetést és derűsebb társadalmi kilátásokat hoz mindannyiunk számára.

Egyetértek a Dunaújvárosi Kosár Közösség által megfogalmazott értékekkel, a DunaKosár-ban való vásárlásommal támogatom azok érvényesülését.

 

* A profilkép maximális méret 1000px*1000px (ideálisan 150px*150px) és 2MB lehet. JPG vagy PNG formátum. Ezt később, a regisztrációd jóváhagyása után is feltöltheted majd az adminisztrátori felületen.

Nyilatkozat

Termelőként a Dunaújvárosi Kosár Közösség tagja szeretnék lenni.

A Kosár vevői számára saját termelésű/készítésű termékeket állítok elő és forgalmazok. Részvételemmel hozzájárulok a helyi gazdaság élénkítéséhez, a helyben való megélhetéshez.

Termelési folyamataimban a környezetet kímélő megoldásokat részesítem előnyben, minőségi élelmiszer és termékek előállításával igyekszem kiérdemelni és megtartani vásárlóim bizalmát. Termékeim Kosárban való forgalmazásakor csak annyi csomagolóanyagot használok, amennyi feltétlenül szükséges.

Az általam kínált termékekben a költségek és a piac által meghatározott tisztességes árat érvényesítem.

A Dunaújvárosi Kosár Közösséghez való csatlakozásommal vállalom, hogy a Kosárból származó bevételem egy részét támogatásként felajánlom a Közösség szervező munkájának segítésére.

Termékeimért felelősséget vállalok. Az előállítás folyamataira vonatkozó mindenkori törvényeket és jogszabályokat betartom. A termékeim minősítéseit a Közösség számára nyilvánossá teszem.

Az átvevő pontokon való értékesítés során a mindenkori jogszabályoknak megfelelő nyugtaadási kötelezettségnek eleget teszek, ennek elmaradása esetén a felelősség engem terhel.

Termelési tevékenységem a Kosár Közösség számára nyilvános, egyeztetett időpontban látogatható.

A Közösség működési szabályait be tudom tartani, és partner kívánok lenni, a rám háruló feltételek vállalásával.